DMA-forhandlingerne har understreget DJ’s tandløshed, når det kommer til at varetage freelancernes vilkår.
De nyligt overståede DMA-forhandlinger var en skuffelse for mange freelancere. Efter at have kæmpet i årevis for at få bedre vilkår og sikkerhed i deres arbejde, blev deres krav afvist endnu engang. I dette tilfælde var det kravet om en rammeaftale, der ville forpligte hver enkelt avis til at indgå en aftale om freelancernes vilkår. Et krav, som selv i sin relative beskedenhed blev afvist, og som efterlod mange freelancere frustrerede og bekymrede.
Efter afvisningen af rammeaftalen blev det simpelthen konstateret, at der ikke var noget at gøre ved det, og at freelancere måtte prøve igen om to år. Men hvad med alle de freelancere, der ikke har råd til at vente i to år på bedre vilkår? Hvad med alle dem, der allerede er blevet fyret eller står over for fyring på grund af usikkerhed og uforudsigelighed i deres arbejde?
DMA-forhandlingerne udstillede DJ’s manglende evne til at varetage freelancernes vilkår. Det er skuffende, at en organisation, der hævder at repræsentere og støtte freelancere, ikke kunne opnå mere i disse vigtige forhandlinger. I stedet er det ironisk, at det eneste positive resultat af forhandlingerne er, at konkurrenceevnen for freelancere er steget med 6%, samtidig med at flere og flere mister deres arbejde og deres økonomiske sikkerhed.
Det er vigtigt, at alle freelancere står sammen i kampen for bedre vilkår og at DJ som organisation tager et mere konkret ansvar for at støtte og forsvare freelancernes interesser. Vi kan ikke vente yderligere to år på forbedringer. Vi har brug for handling nu. Der er behov for en seriøs og omfattende indsats for at sikre en mere retfærdig og bæredygtig arbejdsform for freelancere.
Det er på tide at vi tager ansvar og står sammen for at sikre bedre vilkår for freelancere i Danmark.
