• Honorarvilkår forringet til 60%

Fotografer fortjener mere end 1998-priser i 2023 – Støt kampen for retfærdige vilkår.

Thomas Arnbo, fotograf og medlem af FreelanceGruppens bestyrelse fortæller:

“Faktum er, at da jeg startede med at levere til BT, Berlingske og Scanpix, efter jeg var færdiguddannet i 1998, fik jeg 600,- kr. i timen. Det er nøjagtig det samme, som de freelancefotografer, der f.eks leverer til Scanpix, får idag.

Det kan virke som om, at 600 kr. i timen er en god løn, men det er ikke tilfældet. For det første forventes det, at opgaverne kan løses på kort tid, og man skal være tilgængelig 24/7 for ikke at gå glip af opgaver. Desuden skal honoraret dække en række udgifter, såsom ferie, pension, husleje, løn under sygdom og barsel, udgifter til udstyr og forsikringer, samt abonnementer på software og programmer.

Det er vigtigt at huske, at selvom der er opgaver nok, kan man ikke fakturere 37 timer om ugen som freelancer. Der skal også sættes tid af til administration, møder, markedsføring og lignende opgaver.

En nylig undersøgelse viser, at løstansatte har en 40% øget risiko for at blive syge af deres arbejde, og det er vores medlemmers helbred, vi taler om. Det er ikke kun fotografer, men også skrivende kolleger, der oplever dårlige honorarvilkår, og nogle steder er man endda gået ned i honorar.

Efter årelang udhuling af vilkårene for freelancere, er mange på udkig efter en anden fagforening, og nogle overvejer at forlade DJ. Mange medlemmer føler ikke, at de får nok for deres penge, og de vil se konkrete tiltag fra forbundet, der kan hæve deres honorarniveau.

Vi kan ikke længere acceptere henvendelser fra kollegaer, der ønsker vores arbejde, erfaring og viden gratis. Det er en hån mod vores faglige stolthed. Vi opfordrer vores kolleger til at blive og kæmpe kampen. Hvis vi melder os ud, har vi tabt. Men det er klart, at vores tålmodighed er ved at slippe op, og mange mistroer, om DJ overhovedet er interesseret i at gøre noget, der virkelig batter. Det er på tide, at DJ træder i karakter og viser, at de er der for at beskytte og fremme vores fag.

Freelancegruppen.dk